ENDÜSTRİ 4.0'DAN TOPLUM 5.0'A
ENDÜSTRİ 4.0'DAN TOPLUM 5.0'A
Toplum 5.0 felsefesi “Teknoloji toplumlar tarafından bir tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak algılanmalı” görüşü üzerinde temelleniyor.
Toplum 5.0 terimi ilk kez Ocak 2016'da Japon hükümeti Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Konseyi’nde Bakanlar Kurulu tarafından “Beşinci Bilim ve Teknoloji Temel Planı”nda kullanıldı. Toplum 5.0, siber alan ve fiziksel alanın (gerçek toplumun) yüksek seviyede entegre olduğu “süper akıllı toplum” olarak tanımlanıyor.
Avcı Toplum’dan Akıllı Toplum’a…
Söz konusu çalışma ilk insanın doğuşundan bugüne kadar olan süreci bölümlere ayırıyor.
Toplum 5.0 Neleri Vadediyor?
Japonya tarafından bir büyüme ve kalkınma stratejisi olarak tanımlanan Toplum 5.0’ın benimsenerek hayata geçirilebilmesi ve bu strateji kapsamında, orta ve uzun vadeli büyümenin sağlanabilmesindeki ana etmen; Endüstri 4.0’ın beraberinde getirdiği nesnelerin interneti, yapay zekâ, robotik ve büyük veri gibi yeni teknolojilerin endüstriye ve sosyal yaşama entegre edilebilmesinden geçiyor.
Japonya, bu hedef doğrultusunda üzerinde durulması gereken beş stratejik alanı ise şöyle belirlemiş:
• Sağlıklı yaşam süresinin uzatılması,
• Hareketlilik (mobility) devriminin gerçekleştirilmesi,
• Yeni nesil tedarik zincirinin oluşturulması,
• Uygun altyapının geliştirilmesi,
• Finansal teknolojinin geliştirilmesi.
Bu kapsamda, Toplum 5.0 hedeflerinin gerçekleştirilmesinde aşılması gereken kimi engeller bulunduğu da çok açık. Aşılması gereken bu engellerden bazıları arasında;
Yazılım entegrasyonu ve yükseltmesi,
İş ağlarının karşılıklı olarak birlikte çalışabilmesi,
Gerçek zamanlı süreçler ve uygulamalar ışığında senkronizasyon
Güvenlik yer alıyor.
Diğer yandan, Toplum 5.0, teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplumun gelişimine katkı sağlamasını amaçlayan bir felsefeden de güç alıyor.
Toplum 5.0, dijitalleşmenin ve robotların etkisini demografik, ekonomik, etik ve sosyolojik yönden değerlendirerek, insanların makine ve robotlarla ilişkisinin en verimli biçimde sağlandığı “Süper Akıllı Toplum” modelini öneriyor.
Toplum 5.0, Endüstri 4.0’ın bir gelişmiş modeli olarak, insanların makine ve robotlarla ilişkisini üst düzey verimde tutan “Süper Akıllı Toplum” önerisini sunarken “Ya robotlar ya insanlar” (ya biri ya öteki) yerine, insanları mağdur etmeyecek, aksine toplum refahını arttıracak yöntemler arıyor.
Endüstri 4.0 ile gelen teknolojik yeniliklerin topluma en verimli şekilde uyarlanması, toplumların da teknolojiyi kullanarak iş birliği içerisinde olması önerisini ortaya koyuyor. Örneğin, sanal dünya ile gerçek dünyanın beraber işler hale getirilmesi sağlanırken, nesnelerin interneti çözümlerinden toplumun çıkarları gözetilerek faydalanılması, yaşlanan dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirilmesi ve çevre kirliliği ile doğal afetler için çözüm yolları üretilmesi gibi başlıklar Toplum 5.0’ın ana hedefleri olarak dikkat çekiyor.
Toplum 5.0’ın Sürdürülebilirlik Felsefesi
Toplum 5.0’ın amacı, tüm insanların kendi mutluluklarını ve yaşam tarzlarını sürdürmelerini sağlamak ve sosyal sorunları çözerek doğa ile uyum içinde sürdürülebilir kalkınmayı temin etmekken, bu amaç, küresel sorunları çözmek ve sürdürülebilir toplumlar yaratmak için Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 17 “Sürdürülebilir Gelişim Hedefi” ile de uyum içerisinde bulunuyor. Bu hedefler doğrultusunda Toplum 5.0’ın fayda sağlayacağı alanlar ve ne tür yenilikler getireceği hakkındaki bilgiler Keidanren tarafından dokuz başlık altında toplanıyor.
Enerji
Afet önleme
Sağlık
Tarım ve besinler
Üretim ve Hizmetler
Lojistik
Finans
Tedarik Zinciri ve Lojistik 5.0
Tarihsel olarak endüstriyel evrimler yaşayan lojistik sektörüne baktığımızda, buhar motorunun ortaya çıkmasıyla birlikte
Lojistik 1.0, “ulaşımın mekanizasyon” yeniliğini beraberinde getirdi.
Lojistik 2.0, “yük elleçlemenin mekanizasyonu” ile yükleme ve boşaltma işlerinde süreyi ve personeli önemli ölçüde azaltmayı başardı.
TMS (taşıma yönetim sistemleri), WMS’nin (depo yönetim sistemi) piyasaya sürülmesiyle, Lojistik 3.0 “lojistik yönetiminin mekanizasyonu” adı verilen bir dönüşüme uğradı.
Lojistik 4.0’da standardizasyon, nesnelerin interneti ve yapay zeka ile işlevler ve bilgiler görselleştirilerek tüm paydaşlarla paylaşılması paylaşım ekonomisini mümkün kılarken yapay zeka, en uygun ulaşım araçları ve teslimat alternatiflerini türetebilmektedir. Ulaşım ağları, güncel hava durumuna bağlı olarak güncellenebilir. Böylece tüm çalışanların ulaşabileceği görsel bilgiler üretilmiş olur. Bu şekilde, yük hareketlerinin her aşaması görünebilir, takip edilebilir ve müşteri taleplerine esnek cevaplar verilebilir.
Lojistik 4.0 iş gücü tasarrufu ve standardizasyonun ilerlemesiyle birlikte, tüm tedarik zincirini optimize etmek için yeni fırsatlar sunuyor. Lojistik hizmet sağlayıcıları bu fırsatları yakalayabilmek için nesnelerin interneti ve yapay zeka tabanlı yeni nesil lojistik sistemlere aktif ve stratejik olarak yatırım yapacak ve rekabet farklı bir boyut kazanacaktır.
Toplum 5.0 nesnelerin interneti, yapay zeka ve robot teknolojileri pek çok sektörde insanları, nesneleri ve verileri insan ile birbirine bağlayarak yeni değerin yaratıldığı bir toplum oluşturmaya odaklanmaktadır.
Lojistik 5.0, Endüstri 4.0’ın loT, büyük veri ve robotik gibi dijital yenilikleri, lojistik değer akışına entegre ederek insan odaklı optimizasyonunun sağlanmasını ve sorunların çözülmesini hedefler. Böylece hammadde tedariğinden üretime, depolamaya, paketlemeye, satışa ve imalattan tüketici teslimatına kadar tüm akışın sürekli gelişimini güvence altına alır.
Müşteri ve iç operasyonlardaki görünürlüğün artırılması ve tedarikçiden müşteriye uzanan uçtan uca iyileştirmelerle birlikle, verimlilik artacaktır. Çalışan da bilgi ve verileri kullanarak “yeni katma değer yaratan” insan merkezli toplumun gerçek bir bireyi olacaktır.
KAYNAKÇA
www.lojistikcilerinicsesi.com
www.endustri40.com
www.moment-expo.com
https://scholar.google.com.tr/scholar?hl=tr&lr=lang_tr&as_sdt=0%2C5&as_vis=1&q=end%C3%BCstri+4.0+ve+lojistik&btnG=
Yorumlar
Yorum Gönder